4 Ağustos 2016 Perşembe

Toeic Sınav Deneyimim



Arkadaşlar bir önceki yazımda belirttiğim gibi bu yazımda Toeic sınavları hakkında bilgiler vereceğim.

20 Temmuz'da Ankara Bilimtur'da Toeic Writing and Speaking, 31 Temmuz'da ise İzmir International House'da Toeic Speaking and Reading sınavlarına katıldım şimdi tek tek inceleyelim.

Toeic sınavı çok küçük sayıda yer tarafından kabul gördüğü için Türkiyede fazla yerde yapılmıyor. Speaking and Writing araştırmalarıma göre Ankara ve Antalyada yapılırken, Reading and Listening genelde her ile yapılsa da en fazla bir yerde yapıldığı bazı illerde 3 kadar okulda sınavın yapıldığını gözlemledim. Bu yüzden sınav merkezi için çok fazla seçeneğiniz kalmıyor. Gelelim deneyimlerime.

Toeic Writing and Speaking sınavına daha önce belirttiğim gibi Ankarada Bilimtur'da girdim. Sınav merkezi Kızılayı bilenlerin hemen hepsinin bileceği Milli Kütüphane karşısında otobüs biletleri satılan sokakta bir binanın bir katı öyle çok aman aman şeyler beklemeyin ufacık bir ofis. Sınav saatinden yaklaşık 1 saat önce sınav merkezine geldim, sınava gireceğim hemen hemen herkes benim meslek grubumdan insanlardı ondan yabancılık çekmeden sohbet ettik. İzmirde yaşadığımdan dolayı sabah 6 uçağı ile Ankaraya geldim ve sonra sınav saat 3 te idi, saat 2 ye kadar oturup çay içtim. Sınav salonuna geldiğimde hayatımda gireceğim ilk yabancı dil sınavı olduğu içim(Level'ı saymıyorum) aşırı heycanlıydım bilinmezliklerden ötürü. Aklıma gelen o anlarda su içmek oldu, su içeyim ki ağzım kurumasın diye düşündüm konuşurken :) sınav salonu bilgisayarların başına 14:30 gibi alındık. Yaklaşık yarım saap boyunca sessiz şekilde ekrana bakarak zaman geçirdikten sonra gözetmenler ekranları teker teker geçerek continue tuşuna basmamızı söyledik fakat bende acı birşeyler olmaya başladı :) okadar çay ve su tepki vermeye başladı acı çekiyordum fakat sınav salonundan çıkamadım mecbur bekleyecektim o anlarda neler çektiğimi tahmin dahi edemezsiniz. Sınav stresi, bu bahsettiğim olay birde üstüne son continue tuşuna basın demeden insanların ben beklerken sınava başlaması ekstra kötü oldu benim için. Speaking bölümüne başlamışlardı benim haberim yoktu. Speakingde normalde önce birşeyler soruluyor kulaklık ile onu dinleyip cevap veriyorsunuz. Ben dinlerken onlar konuşuyor, onlar konuşurken ben kulaklıkla o sesli ortamda soruyu dinlemeye çalışıyordum, gerçekten bu psikolojik olarak bir yük oluşturdu üzerimde. Speaking Sınavı;

- 2 adet metin okumaa sorusu (vurgulama, telafuz vs.)
- 1 adet resimde olan biteni kör birine anlatıyormuş gibi anlatma sorusu
- 3 adet bir anketteymiş gibi sorulara cevap verme sorusu.
- 3 adet elinizdeki bilgilere göre sorulan soruya cevap verme sorusu
- 1 adet verilen bir probleme çözüm üretme sorusu
- 1 adet ise bir konu hakkında görüş belirtme sorularından oluşuyor.

Ben o durumdayken örnek olarak 60 sn cevap süresinde internetten çiçek alışverişi yaparmısınız sorusuna sadece kız arkadaşım için alırım cevabını verdim. Bunun detayına bile girmedim :) 

Çok çok kötü zaten istediğim puana erişemeyeceğimi biliyordum 200 üzerinden 80 max. beklerken bu tip cevaplarımla bile bugün sınav sonucum geldi 120 almışım. Bu benim için çok motive edici bir skor oldu demek ki normal konuşmam gibi konuşursam 2. kez girdiğimde 180 barajını çok rahatlıkla geçebilirim.

Writing bölümüne geçtiğimizde ise ki writing gerçekten bayılırım inanılmaz güzel yazarım :) Şunlar soruldu;

- 5 adet bağlanmış cümlelerle 2 adet verilen kelimeyi kullanarak verilen resim hakkında uzun cümleler yazmak 8dk da yazacaksınız.

- 2 adet size mail yada başka vasıta ile sorulan soruya cevap maili atacaksınız. Toplam 20 dk.

- Son olarak 1 adet bizde kompozisyon onlarda essay yazacaksınız. Essay 300 kelime olmalı en az ve 30 dk veriliyor.

Writing bölümünde hiç sıkıntı çekmeyeceğimi biliyordum her ne kadar sular ve çaylar o an soğuk terler ile zorlasa da :) Harika geçti sadece biraz abardığım için çok uzun yazdım ve noktalama işareti eksiklikleri yada mektup sonlarına sincerely yazamadım. Açıkçası 200 yani tam puan bile beklerdim bunları yapsam çünkü essayde aşağıda kelime sayıyor 550 ye yakın kelime ile 1 giriş 4 gelişme ve 1 sonuç olarak essay yazmıştım. Sınavda sonucum 200 üzerinden 170 olarak geldiki bu sınav skorlama sistemi bu 200 e göre 9 a ayrılmış seviyem 8 olarak kabul ediliyor yeterince tatmin edici :)

Gelelim ayın 31 inde girdiğim Reading and Listening sınavına.

Sınav öncesi neredeyse hiç örnek test çözmedim diyebilim çünkü zaten hergün yaptığım şey ingilizce makale okumak yada yabancı belgesel izlemek. Bu yüzden sınava direk girdim diyebilirim. Bununda eksisi sınav formatında acemilik oldu zaten :)

Listening kısmında, yine resimler gösteriliyor 4 dinleme var resimde atıyorum hemşire iğne yapıyor size dinletilenler; bahçıvan bahçeyi biçiyor, çocuklar top oynuyor, adam el arabasıyla kum taşıyor, hemşire iğne yapıyor. Abartmıyorum ilk sorular böyle. Sonraki bir kısım soruda 10-40 arası sanırım yazılı bişey yok iki kişi sesli konuşuyor ne zaman otobüsün kalkıyor diyor mesela diğeri ben henüz gelmedim diyor, harem garından kalkıyor diyor, saat 3 te kalkıcak diyor. Sonraki 40 tan sonraki sorularda tek kişinin sınıfta ders anlatması gibi sorular var içerik olarak ne geçmemiştir yada geçmiştir yada yarınki ders kaçtaydı gibi sorular var bu şekilde toplam 100 soru var. Ortam bir sınıf ortamı ve kulaklık değil hoparlörden yayın yapılıyor bu bağlamda kesinlikle kulaklıklı bir yerde girebilirmisiniz araştırın derim çünkü bariz 80-100 puan fark yaratır hele ki benim gibi şanssızlığı dibe vurmuş ve en arka sıraya oturtulmuşsanız ses inanılmaz buğulu akustik yok denecek kadar kötü geliyor. Sonuçlar daha elime ulaşmadı sınav 495 üzerinden yapılıyor ve duyduğum kadarıyla 98 doğruda 100 doğruda 495 miş çünkü bir iki soru fazla geliyormuş puanlama sistemine göre 400 bandını aşabildiğimi düşünüyorum şuanlık.

Reading bölümünde ise, ilk 60 kadar soru fill in the blanks şeklinde dil bilginizi, grameri, kelime bilginizi ölçüyor 75 dk nız var 100 soru için. İlk 60 soruyu çok hızlı yapmaya çalışın çünkü son 40 soru koskoca okuma parçaları içinden gelip cevaplar direk içerisinden bulabileceğiniz cevaplar değil. Örneğin iki a5 boyutunda metin var ve bundan 3 soru soruyorlar. Birinci metin bir kahve makinası üreticisi broşürü ve makinalar özellikleri yazıyor şubeleri ve adresleri yazıyor, ikinci metinde bir kişi bu firmaya mail atmış kahve makinası aldığını çok memun olduğunu yazıyor şurada oturuyorum diyor ve pod satın almak istediğini nereden alacağını soruyor. Soru şu şekilde geliyor " bu adam kahve makinesini nereden almıştır " ups boyle birşey demedi ki demiceksiniz akıl yürütüp verdiği adresi şuysa city bölümüne bakıp 1. metindeki şubeleredeki adreslerle karşılaştırıp bulacaksınız. Diğer bir soru örnek olarak bu adam hangi makineyi almıştır. Ohooo iyi de yazmadı ki makine aldım dedi demiyorsunuz akıl çalıştırıp bu adam pod sipariş etti ve verilen broşürde 6 makineden sadece birinde pod kullanılıyormuş o zaman bu makine diyebilmeniz gerekiyor. Bu yüzden 75 dk asla bana yetmedi 6 soru boş bırakmak zorunda kaldım, keşke boş bırakmayıp doldursaydım çünkü 3 yanlış yada 4 yanlış bir doğru götürmüyor biri tutsa kardır :) Ben 6 soru bıraktım diye üzülürken insanların 20 tane boş bıraktığını duyunca içim rahatladı :) dediğim gibi bunlar hep sınav içeriğini bilmemekten kaynaklandı böyle olacağını tahmin etsem skimming yapar kaymağı yutardık :) Puanı daha gelmedi yine 400 gibi birşey bekliyorum sınav yine bundada 495 üzerinden yapılıyor yine 2 soru bilmesenizde 495 alınıyormuş duyumlarıma göre. 

Toeic genel itibari ile bilimsel makaleler içermediği için diğer dil sınavlarına göre çok çok daha kolay bir ingilizce sınavı eğer başvurduğunuz şirket yada kurum kabul ediyorsa mutlaka girip kendinizi en azından test etmenizi öneririm çünkü gerçekten Listening and Reading de ortalama bir ingilizce kullanıcısı toplamda ikisinden 650-700 alabilecekken, hergün bunun içinde yaşayan insanlar 900 barajını rahatlıkla görüp aşabilirler.

Yine hazırlamış olduğum alet eğitimi setini satın almak için aşağıdaki linkten detayları öğrenebilirsiniz. Alet eğitimi için herşeyi düşünerek hazırladım bir bakmanızı tavsiye ederim.

ALET EĞİTİMİ (INSTRUMENT RATING) SETİ DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN


Bundan sonraki yazımı pilotların zorlu şirket mülakatlarında girdikleri sınavlar hakkında yazıcam hem ben tekrar etmiş olucam hem yazarak pekiştirmiş olucam hem de sizler için güzel bir kaynak olacak toplam 20 gün boyunca o postu editliycem 20 gün sonra bitirmeyi planlıyorum. Sağlıcakla kalın.


Ulaşmak isteyenler; 
E-mail : yigitbilgic@gmail.com 
Instagram: apieceofaviation


Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.