22 Kasım 2016 Salı

Yeni Renk Körlüğü Testi 100 Hue

Kısa bir ara sonrasında herkese tekrardan merhaba. Bu yazımda aşağıda belirtilen durumdan dolayı uygulamaya başlanacağı muhtamel bir konudan bahsedeceğim.
Bildiğiniz üzere biz pilotlar her sene, belirli standartlarda sağlık muayenelerine girmekteyiz. EASA geçiş kapsamında önümüzdeki günlerde uygulanması muhtamel ek bir göz testi daha geleceği sinyallerini aldığım için bu yazıyı hayata geçirme kararı aldım. Bir havayolu şirketinde kabin memuru ve aynı zamanda özel bir şirkette öğrenci pilot olan bir arkadaşımın geçtiğimiz haftalarda başına gelen bir olaydan bahsederek sözlerime başlıyorum.
Uygulanacak yeni sağlık politikası nedeniyle bu arkadaşım şirketi tarafından sağlık testine çağırılıyor ve renk körlüğü testinden başarısız oluyor çünkü bu güne kadar uygulanandan farklı bir işlem yapılıyor ve "Kabin Memurluğu" mesleğinden bu nedenle bir yıl içerisinde ayrılmak zorunda olduğunu öğreniyor. Kontrol yapan birime kendisinin Class 1 pilotaj sertifikası olduğunu ve sağlık muayenisinde bu tür bir sorun yaşamadığını söyleyip başka bir hastaneden rapor almak istediğini söylüyor ve gittiği hastaneden doktor EASA geçişi kapsamında artık standart renk körlüğü testi yerine daha kapsamlı olan 100 HUE testine geçilebileceğini(kesin olmadığı için bu tür bir gramer "MAY" kullandım) söylüyor. Bu yüzden yeni pilot adaylarının, öğrenci pilotların ve meslekteki pilotların bu konuda dikkat etmesi gerekiyor diye düşünüyorum ve bu konuda güzel bir içerik hazırlamak istedim.
100 HUE testi temel olarak 100 adet ara geçiş renginin 25'er li olarak 4 sıra halinde dizilimidir. Her sıranın başındaki ve sonundaki renkler test tahtasında sabit ara renkleri sizin tamamlamanız beklenmektedir. Aşağıda da vereceğim linkten aslında gerçekten zor; herhangi bir renk körlüğü problemi olmayanlar için ise daha doğrusu yorucu sayılabilecek bir test bu test. Renk geçişleri çok soyut farklar ile geçtiğinden bir süre sonra hepsini aynı renkte görmeye başlayabiliyor yorulabiliyorsunuz. Aşağıdaki linkte örneği bulunun bu testin çizelgesi 0-280 arasında verilmiş ve 0-40 arası NONE, 40-100 arası SLIGHT, 100-200 arası MODERATE, 200-280 arası SEVERE error olarak belirlenmiş. Amacınız 0-40 errorluk pasta dilimi içerisinde yer almak. 10 error, 10 rengi yanlış yaptığınızı değil bir oranı söylüyor.
Doktorun söylediğine göre; Load Masterlar(bu ingilizce iki kelime sonrası lar komik olsa da), kabin ekipleri ve pilotlar bu teste girecekmiş yakın zamanda. Eğer ki bu test uygulamaya sokulursa doktorun (ve benimde kişisel deneyimlerimden) önerisi bir süre sonrası gözünüz renkleri benzer gördüğü için teste gözlerinizi yormadan yani çalışıp gitmemeniz, çünkü ne kadar çalışırsanız çalışın gözleriniz orayı görmüyorsa yapabileceğiniz birşey olmuyor üstüne gözünüz yoruluyor daha da kötü algılamaya başlıyorsunuz.

Benim Testim ve Sonuc: 12 Error ;




100 HUE TESTİ LİNKİ - ALT KISIMDAN Start the F-M 100 Hue Color Vision Test'a BASIN

Herkese iyi günler dilerim.

     Yine hazırlamış olduğum alet eğitimi setini satın almak için aşağıdaki linkten detayları öğrenebilirsiniz. Alet eğitimi için herşeyi düşünerek hazırladım bir bakmanızı tavsiye ederim.

ALET EĞİTİMİ LİNKİ



Ulaşmak isteyenler; 
E-mail : yigitbilgic@gmail.com 
Instagram: apieceofaviation



Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.

19 Kasım 2016 Cumartesi

Unutulan Bir Yazı MOLLYMAWK Psychometrics

     


    
Özelettik yine kendimizi. O zaman yeniden birşeyler karalamalıyım diye düşündüm ve Mollymawk sınavı hakkında hiç birşey yazmadığım aklıma geldi. Evet arkadaşlar neydi bu Mollymawk testi; sevgiydi, emekti. Şaka bir yana pilot kişilerin(ya da başka meslekler için de aranıyor olabilir) yetilerini test eden bir psikometri testi bu Mollymawk. Psikometri testleri benim bildiğim kadarıyla adayların mesleklerini yapabilme yetilerini ölçen sınavlar dizileri oluyor. Kimi psikometri testi uygulayan şirket 1 3 5 7 x gibi sayı dizilerini yada 7 7 9 27 x gibi sayı dizilerinde x i bulmanızı isterken kimisi daha başka metodlar ile çalışıyor ve bu testlerin her birinin farklı farklı ismi var tabi ki.

Bu testlere örnek vermem gerekirse,
Time Sharing
Working Memory
Spatial Comprehension(Orieantation)
Data Perception
Logical Reasoning
Verbal Reasoning
Multitasking vb.
gibi gibi örnekler çoğaltılabilir.

Tüm bu akıl oyunlarının yanında çoğu psikometri testi uygulayan şirket bu bilişsel oyunların yanında, bilimsel testleri de yapmakta yine Mollymawk testinde buna Basic Skills olarak yer verilmiş.

Konu içeriklerine bakacak olursak;

-Basic Skills İçeriği



     Bu bölümde yukarıda bahsettiğim bilişsel oyunları görüyoruz.

--Spatial Comprehension, Temel olarak labirentte bir topu hedefine ulaştırıyoruz, labirent sürekli dönmekte ve örneğin labirent ters dönünce sola bastığımızda topumuz sağa gitmekte. Toplam 12 round dan oluşuyor ve giderek zorlaşıyor. Duvara çarparsak puan azalıyor, süre gecikirse puan azalıyor, uzun yoldan gidersek puan azalıyor, sağa basılcağı yerde sola basılırsa(yukarı aşağı da aynı şekilde) puan azalıyor. Amacımız en kısa sürede en az hatayı yapıp hedefe ulaşmak. Örneği için YouTube sayfama bakabilirsiniz. Penguin Pursuit oyununu satın alarak çalışmanız fayda sağlıyor lakin parmağınızı basılı tutmayın tek tek basın sınavda o şekilde yanlışa alışmayın.



--Time Sharing, önüne sürekli engeller çıkan bir uçağı sağ sol yön tuşları ile yoluna devam ettiriyoruz lakin uçak bize doğru geliyormuş gibi düşünüp tuşlara sağa gidecekse sol sola gidecekse sağa basarak devam ediyoruz. Bu sırada 3 tane gösterge var kırmızıya dönünce ibreler o göstergeye tıklıyoruz erken veya geç tıklamak puan kaybettiriyor. Bunun yanında 3. görevimiz sürekli bulunan bir butona basıp soru istemek ve cevabı yazmak sorular 25-7 kaçtır gibi yada 13 15 17 A 21 B şeklinde geliyor A ve B nin değerlerini giriyoruz. Bunda anlayacağınız üzere herşeye optimum zamanı ayarlamanız gerekiyor özellikle sorular gösterge kırmızıya döndüğü an geliyor kaçırabiliyorsunuz. Örneği için YouTube kanalıma bakabilirsiniz.





--Working Memory, Beni en çok yoran hata payı en az olan haliyle sınavda en düşük sonucu aldığım bölüm burası idi. 200 adet oyun'da verilen süre içerisinde sadece 5 hata yapabilme şansınız var. %97.5 şans buda. Oyunu anlatmak çok uzun çünkü çok fazla kuralı var. Kısaca 4 nesnemiz var nesneler gösteriliyor, aynı anda pc de bir nesne söylüyor. Pcnin söylediğini seçme yeşil yananı seçme ve bize gelen ikinci ekranda alttaki x olanı seçme. Anlatırken 
bile yorucu birkaç kuralı daha var fakat yine örneği için YouTube kanalına çağırıyorum sizleri oyunu yavaş hızda oyanatmanızı öneririm izlerken kurallara daha vakıf olacaksınız.



Sonuç olarak sınavda geçilecek notlar aldım şirketler genelde %25 istiyorlar oyunlarda, puanlama orada testi alan insanlara oranla yapılıyor yani herkes düşükse sıkıntı olmuyor ama bir siz düşükseniz testten başarısız oluyorsunuz.

Sınav Antalya ya da İstanbulda yapılıyor fiyatlarını şuan unuttum lakin Antalyadaki bir miktar daha ucuz lakin peşin ödeme kabul ediyorken İstanbuldaki daha pahalı fakat kredi kartıyla ödeme seçeneği sunuyor. 300 Euro 240 Euro gibi hatırlıyorum fiyatları. Bu parayı ödedikten sonra sınav öncesi 2 şer Basic Skills örneği, 10 ar tane ise Basic Aptitudes örneği çalışmanız için sitesinde size sunuluyor. İlk başlarda yapamadığınızda kötü hissetmeyin 3-4. üncü örneklerden sonra açılıyor bünye.

Son not olarak ise, çalışırken benim yöntemim ilk gün Basic Skills'in birinci örneğine çalışmak ve Basic Aptitudes'ün birinci örneğine çalışmak ardı gelen 8 gün sadece Basic Aptitudes e çalışmak 10 Basic Aptitudes gününe ise 2. Basic Skills öğreneğini yaparak çalışmak oldu. Yani kısaca 1. ve 10. günler Basic Skills'i yaptım ki hatırlayalım sınav öncesi. Herkesin kendi yöntemi olabilir lakin bu yöntem kolay ve kullanılabilir.

Herkese yaşamında başarılar ve mutluluklar dilerim.
Görüşmek üzere...

     Yine hazırlamış olduğum alet eğitimi setini satın almak için aşağıdaki linkten detayları öğrenebilirsiniz. Alet eğitimi için herşeyi düşünerek hazırladım bir bakmanızı tavsiye ederim.

ALET EĞİTİMİ (INSTRUMENT RATING) SETİ DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN




Ulaşmak isteyenler; 
E-mail : yigitbilgic@gmail.com 
Instagram: apieceofaviation



     Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.

4 Ağustos 2016 Perşembe

Toeic Sınav Deneyimim



Arkadaşlar bir önceki yazımda belirttiğim gibi bu yazımda Toeic sınavları hakkında bilgiler vereceğim.

20 Temmuz'da Ankara Bilimtur'da Toeic Writing and Speaking, 31 Temmuz'da ise İzmir International House'da Toeic Speaking and Reading sınavlarına katıldım şimdi tek tek inceleyelim.

Toeic sınavı çok küçük sayıda yer tarafından kabul gördüğü için Türkiyede fazla yerde yapılmıyor. Speaking and Writing araştırmalarıma göre Ankara ve Antalyada yapılırken, Reading and Listening genelde her ile yapılsa da en fazla bir yerde yapıldığı bazı illerde 3 kadar okulda sınavın yapıldığını gözlemledim. Bu yüzden sınav merkezi için çok fazla seçeneğiniz kalmıyor. Gelelim deneyimlerime.

Toeic Writing and Speaking sınavına daha önce belirttiğim gibi Ankarada Bilimtur'da girdim. Sınav merkezi Kızılayı bilenlerin hemen hepsinin bileceği Milli Kütüphane karşısında otobüs biletleri satılan sokakta bir binanın bir katı öyle çok aman aman şeyler beklemeyin ufacık bir ofis. Sınav saatinden yaklaşık 1 saat önce sınav merkezine geldim, sınava gireceğim hemen hemen herkes benim meslek grubumdan insanlardı ondan yabancılık çekmeden sohbet ettik. İzmirde yaşadığımdan dolayı sabah 6 uçağı ile Ankaraya geldim ve sonra sınav saat 3 te idi, saat 2 ye kadar oturup çay içtim. Sınav salonuna geldiğimde hayatımda gireceğim ilk yabancı dil sınavı olduğu içim(Level'ı saymıyorum) aşırı heycanlıydım bilinmezliklerden ötürü. Aklıma gelen o anlarda su içmek oldu, su içeyim ki ağzım kurumasın diye düşündüm konuşurken :) sınav salonu bilgisayarların başına 14:30 gibi alındık. Yaklaşık yarım saap boyunca sessiz şekilde ekrana bakarak zaman geçirdikten sonra gözetmenler ekranları teker teker geçerek continue tuşuna basmamızı söyledik fakat bende acı birşeyler olmaya başladı :) okadar çay ve su tepki vermeye başladı acı çekiyordum fakat sınav salonundan çıkamadım mecbur bekleyecektim o anlarda neler çektiğimi tahmin dahi edemezsiniz. Sınav stresi, bu bahsettiğim olay birde üstüne son continue tuşuna basın demeden insanların ben beklerken sınava başlaması ekstra kötü oldu benim için. Speaking bölümüne başlamışlardı benim haberim yoktu. Speakingde normalde önce birşeyler soruluyor kulaklık ile onu dinleyip cevap veriyorsunuz. Ben dinlerken onlar konuşuyor, onlar konuşurken ben kulaklıkla o sesli ortamda soruyu dinlemeye çalışıyordum, gerçekten bu psikolojik olarak bir yük oluşturdu üzerimde. Speaking Sınavı;

- 2 adet metin okumaa sorusu (vurgulama, telafuz vs.)
- 1 adet resimde olan biteni kör birine anlatıyormuş gibi anlatma sorusu
- 3 adet bir anketteymiş gibi sorulara cevap verme sorusu.
- 3 adet elinizdeki bilgilere göre sorulan soruya cevap verme sorusu
- 1 adet verilen bir probleme çözüm üretme sorusu
- 1 adet ise bir konu hakkında görüş belirtme sorularından oluşuyor.

Ben o durumdayken örnek olarak 60 sn cevap süresinde internetten çiçek alışverişi yaparmısınız sorusuna sadece kız arkadaşım için alırım cevabını verdim. Bunun detayına bile girmedim :) 

Çok çok kötü zaten istediğim puana erişemeyeceğimi biliyordum 200 üzerinden 80 max. beklerken bu tip cevaplarımla bile bugün sınav sonucum geldi 120 almışım. Bu benim için çok motive edici bir skor oldu demek ki normal konuşmam gibi konuşursam 2. kez girdiğimde 180 barajını çok rahatlıkla geçebilirim.

Writing bölümüne geçtiğimizde ise ki writing gerçekten bayılırım inanılmaz güzel yazarım :) Şunlar soruldu;

- 5 adet bağlanmış cümlelerle 2 adet verilen kelimeyi kullanarak verilen resim hakkında uzun cümleler yazmak 8dk da yazacaksınız.

- 2 adet size mail yada başka vasıta ile sorulan soruya cevap maili atacaksınız. Toplam 20 dk.

- Son olarak 1 adet bizde kompozisyon onlarda essay yazacaksınız. Essay 300 kelime olmalı en az ve 30 dk veriliyor.

Writing bölümünde hiç sıkıntı çekmeyeceğimi biliyordum her ne kadar sular ve çaylar o an soğuk terler ile zorlasa da :) Harika geçti sadece biraz abardığım için çok uzun yazdım ve noktalama işareti eksiklikleri yada mektup sonlarına sincerely yazamadım. Açıkçası 200 yani tam puan bile beklerdim bunları yapsam çünkü essayde aşağıda kelime sayıyor 550 ye yakın kelime ile 1 giriş 4 gelişme ve 1 sonuç olarak essay yazmıştım. Sınavda sonucum 200 üzerinden 170 olarak geldiki bu sınav skorlama sistemi bu 200 e göre 9 a ayrılmış seviyem 8 olarak kabul ediliyor yeterince tatmin edici :)

Gelelim ayın 31 inde girdiğim Reading and Listening sınavına.

Sınav öncesi neredeyse hiç örnek test çözmedim diyebilim çünkü zaten hergün yaptığım şey ingilizce makale okumak yada yabancı belgesel izlemek. Bu yüzden sınava direk girdim diyebilirim. Bununda eksisi sınav formatında acemilik oldu zaten :)

Listening kısmında, yine resimler gösteriliyor 4 dinleme var resimde atıyorum hemşire iğne yapıyor size dinletilenler; bahçıvan bahçeyi biçiyor, çocuklar top oynuyor, adam el arabasıyla kum taşıyor, hemşire iğne yapıyor. Abartmıyorum ilk sorular böyle. Sonraki bir kısım soruda 10-40 arası sanırım yazılı bişey yok iki kişi sesli konuşuyor ne zaman otobüsün kalkıyor diyor mesela diğeri ben henüz gelmedim diyor, harem garından kalkıyor diyor, saat 3 te kalkıcak diyor. Sonraki 40 tan sonraki sorularda tek kişinin sınıfta ders anlatması gibi sorular var içerik olarak ne geçmemiştir yada geçmiştir yada yarınki ders kaçtaydı gibi sorular var bu şekilde toplam 100 soru var. Ortam bir sınıf ortamı ve kulaklık değil hoparlörden yayın yapılıyor bu bağlamda kesinlikle kulaklıklı bir yerde girebilirmisiniz araştırın derim çünkü bariz 80-100 puan fark yaratır hele ki benim gibi şanssızlığı dibe vurmuş ve en arka sıraya oturtulmuşsanız ses inanılmaz buğulu akustik yok denecek kadar kötü geliyor. Sonuçlar daha elime ulaşmadı sınav 495 üzerinden yapılıyor ve duyduğum kadarıyla 98 doğruda 100 doğruda 495 miş çünkü bir iki soru fazla geliyormuş puanlama sistemine göre 400 bandını aşabildiğimi düşünüyorum şuanlık.

Reading bölümünde ise, ilk 60 kadar soru fill in the blanks şeklinde dil bilginizi, grameri, kelime bilginizi ölçüyor 75 dk nız var 100 soru için. İlk 60 soruyu çok hızlı yapmaya çalışın çünkü son 40 soru koskoca okuma parçaları içinden gelip cevaplar direk içerisinden bulabileceğiniz cevaplar değil. Örneğin iki a5 boyutunda metin var ve bundan 3 soru soruyorlar. Birinci metin bir kahve makinası üreticisi broşürü ve makinalar özellikleri yazıyor şubeleri ve adresleri yazıyor, ikinci metinde bir kişi bu firmaya mail atmış kahve makinası aldığını çok memun olduğunu yazıyor şurada oturuyorum diyor ve pod satın almak istediğini nereden alacağını soruyor. Soru şu şekilde geliyor " bu adam kahve makinesini nereden almıştır " ups boyle birşey demedi ki demiceksiniz akıl yürütüp verdiği adresi şuysa city bölümüne bakıp 1. metindeki şubeleredeki adreslerle karşılaştırıp bulacaksınız. Diğer bir soru örnek olarak bu adam hangi makineyi almıştır. Ohooo iyi de yazmadı ki makine aldım dedi demiyorsunuz akıl çalıştırıp bu adam pod sipariş etti ve verilen broşürde 6 makineden sadece birinde pod kullanılıyormuş o zaman bu makine diyebilmeniz gerekiyor. Bu yüzden 75 dk asla bana yetmedi 6 soru boş bırakmak zorunda kaldım, keşke boş bırakmayıp doldursaydım çünkü 3 yanlış yada 4 yanlış bir doğru götürmüyor biri tutsa kardır :) Ben 6 soru bıraktım diye üzülürken insanların 20 tane boş bıraktığını duyunca içim rahatladı :) dediğim gibi bunlar hep sınav içeriğini bilmemekten kaynaklandı böyle olacağını tahmin etsem skimming yapar kaymağı yutardık :) Puanı daha gelmedi yine 400 gibi birşey bekliyorum sınav yine bundada 495 üzerinden yapılıyor yine 2 soru bilmesenizde 495 alınıyormuş duyumlarıma göre. 

Toeic genel itibari ile bilimsel makaleler içermediği için diğer dil sınavlarına göre çok çok daha kolay bir ingilizce sınavı eğer başvurduğunuz şirket yada kurum kabul ediyorsa mutlaka girip kendinizi en azından test etmenizi öneririm çünkü gerçekten Listening and Reading de ortalama bir ingilizce kullanıcısı toplamda ikisinden 650-700 alabilecekken, hergün bunun içinde yaşayan insanlar 900 barajını rahatlıkla görüp aşabilirler.

Yine hazırlamış olduğum alet eğitimi setini satın almak için aşağıdaki linkten detayları öğrenebilirsiniz. Alet eğitimi için herşeyi düşünerek hazırladım bir bakmanızı tavsiye ederim.

ALET EĞİTİMİ (INSTRUMENT RATING) SETİ DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN


Bundan sonraki yazımı pilotların zorlu şirket mülakatlarında girdikleri sınavlar hakkında yazıcam hem ben tekrar etmiş olucam hem yazarak pekiştirmiş olucam hem de sizler için güzel bir kaynak olacak toplam 20 gün boyunca o postu editliycem 20 gün sonra bitirmeyi planlıyorum. Sağlıcakla kalın.


Ulaşmak isteyenler; 
E-mail : yigitbilgic@gmail.com 
Instagram: apieceofaviation


Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.

17 Temmuz 2016 Pazar

Durum Değerlendirilmesi ve Özyeğin Üniversitesi ICAO Level Sınavı (Havacılık İngilizcesi) Deneyimim

Değerli havacılık meraklısı arkadaşlarım, yine uzun bir aradan sonra hepinize merhabalar. Alet eğitimim ve CPL eğitimimi atlattım bunlarla ilgili birkaç birşeyler karaladıktan sonra girmiş olduğum Level sınavı hakkında biraz bahsetmek istiyorum.

Bildiğiniz üzere THK'da pilotaj eğitimimi aldım ve kurum içi türlü sıkıntılar yaşanmasından mütevellit(bu kelime de hoş durmadı değil) uçuşlarımız ite kaka ilerliyor. Maaşlar ödenmiyor, teknisyenler kaçıyor bunlar heryerde okuyabileceğiniz türden söylemler tabii ki ama gerçek.


IR eğitimimi tamamladıktan sonra işin en uzun tarafı açıkcası CPL sürdü çünkü; CPL eğitiminde yanlış hatırlamıyorsam(hatırlayamıyorum çünkü okadar uzun sürdü ki unuttum logbookdan açıp bakmam lazım) 5 saat kadarlık bir eğitimi toplanabilir iniş takımına sahip bir uçakla yapılması gerekiyor. Okulumuzda buna sahip tek uçak çift motorlu uçaklarımız ve yaşanan bahsettiğim hususlar nedeniyle topallayarakda olsa CPL eğitimimizi bitirdik checkride ımızdan geçtik ve CPL lisansımızı aldık. 


Peki neler yaptık bu süreçte derseniz; IR bildiğiniz üzere aletli uçuş eğitimi yani önümüzdeki seyrüsefer cihazları yardımıyla uçuşlarımızı gerçekleştirdimiz bir eğitim idi bununla ilgili de simülatör de alet eğitimi seti hazırlayıp satışa sunmuştum çift motor uçaklarımızın bakımını beklediğim 4 aylık süre zardı dahilinde. Bence uçuş eğitimimin en önemli aşamasıydı çünkü öğrenilecek ve hayat boyu unutmamam gereken zilyon bilgiyi içeriyordu, hepsi hayati önem taşıyordu. CPL ise, ticari uçuş yapacağımızdan uçuş yetilerimizin limitlerin düşürülerek geliştirildiği bir aşamaydı en kısa tabirle. PPL de ne yaptıysak CPL de onu yaptık. VFR seyrüsefer, hava hareketleri, emergency durumlar vb. Bu eğitime şöyle örnek vereyim en kaba tabirle; herhangi bir havayolu ucağını tahteravalli gibi düşünün ve sizin yaptığınız ufak kumanda hamlelerinin ortadaki ve arkadaki yolcuları ne kadar etkileyeceğini düşünün. Yaptığınız yüksek kumanda hamleleri arkadaki yolcuların(heleki uçaktan korkuyorsa) kusmasına hatta daha fazla endişeye kapılıp daha kötü şeylerin oluşmasına izin verebilir. Bu nedenle kumanda hakimiyetimizi geliştirdik, irtifa hataları ve sürat hatalarını minimize ettik bu eğitim boyunca(herşey emniyet ve yolcularımız için). CPL checkride'ımda inanılmaz güzel geçti herşeyi tam istenildiği gibi yaptım ve CPL'ime kavuştum. Şu sıralar ME için çift motorun bakımdan çıkmasını beklemeye devam ediyorum :)




Gelelim işin Level tarafına; normalde bu Level sınavına girmek için belirlenmiş şart PPL lisansıdır. Ülkemizde iki yer bu sınavı yapabiliyor birisi SHGM bir diğeri ise Özyeğin Üniversitesi. Sivil Havacılık sınavı bilgisaya vasıtası ile yapıyor, ÖZÜ ise bir examiner ile. SHGM sınavında çok yogunluk olduğu için ve bilgisayar sayısı azlığı nedeniyle sınava CPL ile girilebiliyor. Şimdi bu temel bilgileri geçtikten sonra detaya inelim. Konuştuğum herkesin SHGM'ye git demesi nedeniyle ben bu sınava CPL alıp girmeyi istedim çünkü inanılmaz göz korkuttular ÖZÜ'de 4 level alan SHGM'de 6 alıyor gibisinden(sınavda 6 level var en az 4 almak gerekiyor). CPL bitişi ile bende sınav tarihimi almak için başvuru zamanını bekledim, saat 9 açılan başvuruya saat 9:35 de girip başvurmak istedim başvuru günü lakin bir tane yer kalmamış üstüne üstlük Temmuz'da gireceğim yere yanlış hatırlamıyorsam bir sonraki başvuru Ekim ayında gözüküyordu sitede bende napalım kadermiş dedim tuttum Özyeğine başvurdum. 

Sınav ücretleri; SHGM : 300 TL

                          ÖZÜ    : 400 TL

Sınavda genel itibariyle her iki sınav merkezindede sizin gramer yapısı ve bilginizden çok, anlayabilme ve sorulan sorulara yanıt verebilme kapasiteniz ölçülüyor(SHGM de ek olarak fonetik alfabe ve sayıları okuyorsunuz frezyolojinize bakıyorlar).


SHGM deneyimim olmadığından bilemiyeceğim lakin ÖZÜ deneyimimi aktarayım. Öncelikle hemen sample test linkimizi verelim; 


Örnek Test İçin Tıklayın


Linktede görebileceğiniz üzere sınav üç(bazen bölümler içindede bölümler var) bölümden oluşuyor:

1- Sizin hakkınızda ve mesleki sorularla karşılaşıyorsunuz. Sınav soruları burada sizin öğrenci veya profesyonel pilot olmanıza gore değişiyor. CPL iniz olsada ÖZÜ sizi profesyonel saymıyor, profesyonel olmak için işe girmek gerekiyormuş heralde :) herhangi bir şirkette çalışmadığımdan sorular örnektekilerden çok ayrı yerlerden geldi. Örnek olarak okuduğun uçuş okulu hakkında bahset gibisinden yada hangi uçuş eğitim safhası daha önemliydi senin açından gibi. Bu bölümden konuşmada hiçbir sıkıntım olmadığı için şakır şakır konuşarak mükemmel şekilde geçtim. Eğlenceliydi...


2- Bu bölüm aslında 3 bölümden oluşuyor


a- Readback; Bu sınavın önde giden en zor yeri burası arkadaşlar. Yanlış hatırlamıyorsam örneklerde 7 numaralı readbackti, sirise sindistorm ahead(there is a thunderstorm ahead) diyor aynen bu şekilde değişik şivelerden ( :D ) size sorular yöneltiliyor. Bazen o denli anlaşılmazdı ki inanın a b c duymuyordum ebelülbülel gibisinden readback yapılan yerler vardı 2 tanesinin hepsini bildiysem çoğunun yarısını anlamadığımdan yarısını söyledim ve bir tanesinden üzgünüm hiçbirşey anlamadım dedim. Sınavda moralimi tek bozan yer burası oldu.


b- Ask a question- Size bir abnormality dinletiliyor (kabin memuru bir durumu rapor ediyor) siz de ona soru soruyorsunuz. En açık örnek gelmeyen yolcumuz var dedi mesela, siz kaç tane diyorsunuz. Bu bölümde inanılmaz rahat geçti hatta sizden teknik bilgi istenmediğinden saçma sapan cevaplar da verebilirsiniz önemli olan konuyu anlayıp istenileni vermek karşıya. Bana çıkan bir gaz kokusu geliyor dedi, bende cevap olarak burnunla kokla ne çeşit bir koku dedim misal olarak :) Çünkü o anda gerçekten teorik bir şey düşünemedim :D


c- Advise - Size yine bir abnormality soruluyor ve buna tavsiye vermeniz bekleniyor. Örneklerden yola çıkarsak, üzgün depresif bir yolcu var dediyse ne sorunu var sor bir içecek ikram et gibisinden. Bu bölümümde çok güzel geçti.


3- Fotoğraf yorumlama ve o fotoğrafa ilişkin konularda sorular.


Örneğin motor yangını var resimin birinde ve ne olmuş diyor anlatıyorsunuz, 2. bir resim geliyor yine yangın var ama kanatta, iki resimle ilgili benzerlikler ve farklılıklar soru olarak geliyor. Daha sonrasında yangınlarla ilgili sorular geliyor, önlemler nelerdir neden nasıl yangın olur. En tehlikeli yangın nedir gibisinden. Bu bölümde çok güzel geçti.


Genel anlamda çok zevk aldığım bir sınavdı fakat readback kısmındaki mesajlar normal bir anadili ingilizce olan bir vatandaşın bile anlayabileceği şeyler değildi ki galiba bu nedenle insanlar bana hep ÖZÜ zor diyorlarmış yoksa konuşan anlayan bir insan rahatlıkla bu sınavdan 6 alır. Readback kısımlarındaki en büyük handikap ise teyp inanılmaz küçük arkadaşlar küçük derken gerçekten küçük. İngilizce olarak şöyle şöyle anlatayım çünkü bunun kullanıldığı capslere hep gülmüşümdür; It was tiny, when i said tiny , i mean it was so so so tiny. Küçük olmasını geçtim oturduğumuz masa 2 e 1,5 ve bu masada karşılıklı oturuyorsunuz examiner ile ve o minik teyp examinere dönük duruyor bir ara gerçekten masanın üzerine çıkıcakyım duymak için. Ses düşük içerideki akustik ise inanılmaz berbat, hamam diyeyim siz anlayın. Hani size sample testte burdaki kayıtlarda ses kötü diye orjinalleri dinlettiği link var ya, hah o öyle değil!!  adamın konuştuğu kayıtlara evde sahipseniz protools yada cubase yada logic gibi ses işleme programları ile room reverb verin o şekilde dinleyin gerçek kayıtlar o şekilde duyuluyor odada.


Herşeye rağmen dediğim gibi çok zevk aldım bu sınavdan, ÖZÜ biraz uzakta şehre göre arkadaşınız yoksa otobüs önermem taksi ile gidin, arkadaşım arabayla bıraktı beni burdan  tekrar teşekkür ediyorum ona da. Sınav sonuçları 10 iş günü içerisinde ulaşacakmış beklemedeyiz. Umarım bu yazı kafanızdaki soru işaretlerini siler, bir sonraki yazımda(ki bu da TOEIC ile ilgili olacak muhtemelen) görüşmek dileği ile.


Önemli Güncelleme "27.03.2017" :

Galiba yazılarımı birileri okumuş olacak ki donanım değişmiş yeni giren bir arkadaş mail attı aynen aktarıyorum.

- Sistem değişmiş, kulağında iki tane koca hoparlör ve kabin içinde sesler çok temiz geliyor.

İlgili Arkadaşın Deneyim Yazısı

Güncelleme:
Test sonuçlarım geldi şok oldum diyebilirim. Sınav 6 başlıkta değerlendirilmiş bu 6 başlıktan aldığım notu toplayıp 6 ile böldüğümde Level 5 alırken yukarıda bahsettiğim kötü bölümden Level 3 almışım ve sınav sonucu alınan en kötü nota göre veriliyormuş. Hayatımda bu kadar ilginç bir sınav sonucu değerlendirmesi görmedim. Şimdi anladım neden ÖZÜ zor diyorlar, tamamen para tuzağı. Kişisel tecrübemden sonra ÖZÜ de girmemenizin size yarar sağlayacağını düşünüyorum.




Ulaşmak isteyenler; 
E-mail : yigitbilgic@gmail.com 
Instagram: apieceofaviation




Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.

12 Nisan 2016 Salı

ALET YETKİSİ EĞİTİMİ (IR - INSTRUMENT RATING) VİDEOLU EĞİTİM SETİ

     Arkadaşlar uzun süredir yazı yazmıyorum farkındayım :) Bu kadar uzun süredir yazmayışımın sebebi elbet var. Yaklaşık 2,5 aydır THK'da son kalan uçuşlarım yani ME Multi Engine uçuşları için bekliyorum çünkü THK'da çift motorlu uçak sırası bekleniyor. Eğitim süremin uzaması ve bu dönemde maddi olarak bir gelir kaynağım olmadığı için yine bildiğim yoldan paramı kazanabilmek için 3 ay kadar süredir simülatör ile Alet Uçuş eğitimini içeren bir eğitim seti hazırladım. Yaklaşık 9 saat hemen hemen her saniyesi anlatımla dolu bu set;

- Pilotlar; alet uçuşunun tekrar edilmediğinde unutulan bir eğitim olduğu için,
-Öğrenci Pilotlara; Eğitim süresince işitsel ve görsel olarak Türkçe bir kaynak oluşturmak için,
-Sanal Havacılar ve Havacılık Meraklılarının; Konulara tam hakim olması maksadı ile hazırlandı.

     Eğitim videolarını satın aldığınızda Google Drive üzerinden size özel link açılacaktır.


     - Havale yada EFT ile ödeme yapmak isteyenler için ücreti 80 TL bunun için;

       
        fsxturkiyeegitim@gmail.com adresine eğitim setini talep etmenizle ilgili bir mail atarsanız ödeme bilgilerini mail olarak ileteceğim.
  
     Şöyle kısa bir tanıtım videosu hazırladım;














   Videoların Zaman Akışına bakacak olursak;



1 – Teori
00:00:00 – Giriş
00:01:30 – İçindekiler
00:02:30 – TAS, GS, Headwind/Tailwind, Crosswind Hesaplamaları
00:12:14 - TAS, GS, Headwind/Tailwind, Crosswind Hesaplamaları Uçak
00:16:15 – VOR, RADYAL Teori
00:18:23 – CDI, RMI Teori
00:25:28 – CDI İle Arkadan Yol Takibi
00:37:17 – RMI İle Arkadan Yol Takibi
00:44:55 – CDI İle Önden Yol Takibi
00:53:11 – RMI İle Önden Yol Takibi
00:59:26 – Zaman Mesafe Bulma
01:04:35 – ARC Teori
01:07:37 – RMI ile ARC Çalışması
01:15:00 – CDI ile ARC Çalışması
01:20:47 – Kavşak Tespiti Teori
01:22:05 – CDI ile Kavşak Tespiti ve Hold Çalışması
01:31:57 – RMI ile Kavşak Tespiti ve Hold Çalışması
01:41:08 – Holding Teori
01:48:39 – Holding Direct Giriş
02:00:40 – Holding Teardrop Giriş
02:17:12 – Holding Parelel Giriş
02:32:47 – Fix To Fix Teori
02:35:51 – Fix To Fix Uçak Uygulaması

2 – SID
00:00:00 – LTBO Uşak Havaalanı KINIK1B SID Uygulaması
00:26:22 – LTFE Bodrum Milas Havaalanı YUNUS1B SID Uygulaması
00:50:03 – LTBS Dalaman Havaalanı MARIS1R SID Uygulaması

3 - STAR & APPROACH
00:00:00 – Entry (Giriş) Procedures Teori
00:07:14 – LTCD Erzincan Havaalanı Circle To Land Yaklaşma Çalışması
01:02:52 – LTFE Bodrum Milas Havaalanı Step Descent Yaklaşma Çalışması
01:37:14 – Racetrack Paterni Püf Noktaları
01:45:00 – LTBJ Adnan Menderes Havaalanı Constant Angle Yaklaşma Çalışması
02:19:41 – LTBJ Adnan Menderes Havaalanı Full Procedure ILS DME-2 Rwy 34R

4 – LTBA-LTBJ FULL PROCEDURE FLIGHT


00:00:00 - LTBA-LTBJ FULL PROCEDURE FLIGHT



Ulaşmak isteyenler; 
E-mail : yigitbilgic@gmail.com 
Instagram: apieceofaviation




Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.