7 Kasım 2014 Cuma

ATPL Haritam Aşağı Yukarı Belli Oldu

     Arkadaşlar bildiğiniz gibi işi bırakıp tüm vaktimi uçuş okuluma ayırıyorum vakit oldukçada bilgilendirmeler yapmaya çalışıyorum. Şimdi size Modüler eğitimin faydasını anlatmaya çalışacağım.
     
     Bir önceki postumda hafta içi Çarşamba-Cuma 6-9 Cumartesi Pazar 9-17 arası PPL için Teorik eğitim aldığımı söylemiştim. Bu şekilde PPL teori safhası yaklaşık olarak 1 ay sürmekte. Ardından kendinizi tamamiyle alana sokup ordan çıkmazsanız ( uçuşa gelemiyen işi çıkan adaylar oluyor ) 2 ayda tüm uçuşlarınızı yapar ve PPL inizi almış olursunuz. Modüler sistemde tüm öğrencilerin aynı zamanlarda ATPL eğitim sürecine başlaması gerekiyor. Siz bitirsenizde diğer öğrenciler bitirene kadar beklemek durumundasınız yani. Bu bekleme aşamasında PIC(Pilot in Command-Sorumlu Pilot) uçuşlarınızı uçmaya başlarsanız eğer IR(Instrument Rating) ve CPL (Commercial Pilot License) için gerekli minimumlara ulaşabilirseniz ki onlarda şu şekildedir;
      
     IR; 50 saat seyr-ü sefer tecrübesi gerektirir başlarken. THK da PPL safhasında en az 5 saatimiz Seyr-ü Sefer uçuşudur. IR için diğer bir unsur ise NR(Night Rating-Gece Uçuş Yetkisi)'e sahip olmanız gerekir. Yani uzaktan ATPL eğitimi başlamadan kalan 45 saati PIC olarak uçarsanız yada CPL aşaması içinde hazır olsun istiyorsanız 50 saat uçarsanız ATPL uzaktan döneminin ilk safhasının bir bölümünde NR nizide alırsanız IR aşamasına geçebilirsiniz. IR'ı tamamladığınızda ise toplamda 46:30(PPL-Checkride Dahil)+5(NR)+50(PIC)+51(IR)=152:30 saat uçmuş oluyorsunuz.
   
    CPL: CPL için gereksinim ise 150 saat uçmuş olmanız gerektiğidir. Ondan yukarıda 45 değil 50 saat PIC uçun dedim. CPL lisansınızı alıp ME(Multi Engine Rating) de uçarsanız uzaktan eğitim 2. yada 3. modülde toplamda 179:30 saat uçuşunuz olmuş oluyor. 
     
     Peki ATPL Frozen alabilmek için kaç saat gerekli?
     Araştırmalarım kesin olmasada 207 saat olduğunu söylüyor yani 207-179:30= 27:30 saat daha PIC uçarsanız bitirmeye yakın lisansınızı 3 ay PPL+8-9 ay ATPL süresince yani 12 ayda bitirmiş olursunuz. 

     Bu süre 2 ay size ve havaya bağlı olarak esnektir. Bizim meydanımız olan LTFB Selçuk Efes yılın 12 ayı belli saatlerde devamlı uçuşa elverişli olabiliyor. Tabi 1 eksik 1 fazla. Ama ben Modüler eğitimimin içerisine THK da PIC uçuşlarımı dahil etmedim. Bunun sebebi uçak saat başı fiyatı. Toplam PIC için 31000 dolar vermem gerekirken, çeşitli yerlerde bu fiyatı yarıya indirebiliyorsunuz. Reklama girmesin diye tabi ki adres vermeyeceğim :) Google ile kolayca bulabilirsiniz bir kaç telefon konuşması ve mailleşme sonucunda ciddi şekilde uygun miktarlar bulabilirsiniz, tabi yurt dışı seçenekleri de mevut daha uygun fiyatlara.

     Ufak bir hesapla yardımcı olmaya çalıştım. Umarım Modüler ATPL eğitimi düşünenlere faydalı olabilir yazdıklarım.
Sağlıkla kalın...
Ulaşmak isteyenler;


Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.

5 Kasım 2014 Çarşamba

THK Modüler ATPL Eğitim Sistemi

      Arkadaşlar bildiğiniz üzere THK İzmir Uçuş Okulunda Modüler olarak ATPL eğitimime başladım. Şuan PPL safhasının teorik olarak yarısına gelmiş bulunmaktayız.
   
      Modüler eğitim THK da çalışanlar için düşünülmüş, eğitim alanların ders saatlerine karar verdiği yani uzaması yada kısa sürmesi yine eğitim görenler tarafından belirlenebilecek eğitim methodudur. Eğitim alan öğrenciler bir hafta süren oryantasyon eğitimi sırasında hangi günlerde ders yapılacağına karar verip bunu öğrenci işlerine bildirirler. Örnek olarak bizim şuan itibari ile haftaiçi Çarşamba-Cuma günleri akşam 6-9 arası haftasonu ise sabah 9 akşam 17 dersimiz oluyor.

     PPL teorik eğitimi süresince 84 saat yer dersimiz, buna ek olarak Selçuk meydanda uçuşla ilgili yer derslerini kapsayan 20 saatlik bir teorik eğitim döneminden geçiyoruz. Belirtilen 84 saat eğitim ATPL derslerinin basite indirgenmiş şeklinde işleniyor ve bu derslerden her bir ders sonrası (Örneğin; General Navigation 15 Saat) okulumuzun yaptığı 20 soruluk sınava ta'bi tutuluyoruz. İzmir ve Selçukta 104 saat teorik eğitimi tamamladığımız zaman itibari ile uçuşlarımız başlıyor aynı zamanda yaklaşık bir ay sonra SHGM den denetleyici kadro eşliğinde 120 soruluk teste tabi tutulacağız. PPL uçuşları sırasında bu sınav ve 45 saat uçtuktan sonra 1.5 saatlik kontrol uçuş sınavımızdan geçtiğimizde PPL  imizi almış oluyoruz.

     Tabi ki PPL kursu alan tüm ögrenciler iş durumları nedeniyle farklı zamanlarda uçtukları ve kimisi daha az süre uçabildiği için PPL döneminin, aynı anda herkes tarafından bitirilmesi imkansız. PPL ini alan aday bir sonraki aşama başlayana kadar THK bünyesinde yada diğer kurumlarda PIC(Pilot in Command) yani sorumlu pilot olarak uçması gereken 83:30 saat uçuşlarını yapabiliyor boylece yine grubunun önüne geçip zamandan kar elde edebiliyor.

     PPL dönemi sonrasında ise IR(Instrument Rating), NR(Night Rating) ve CPL (Commercial Pilot License) uçuşlarını kapsayan dönem içerisinde 14 derstende aynı zamanda ATPL(Airline Transport Pilot License) için teorik eğitim görüyoruz.

     Bu dönem içerisinde üzerinde durulması gereken konu ise Entegre eğitimden farklı olarak biz bu 14 ders için görülmesi gereken azami teorik eğitim süresi olan 650 saatin yarısı olan 325 saati uzaktan eğitim ile PadPilot denilen program vasıtası ile okul haricinde görüyoruz. Bu sistemin amacı çalışanların 650 saat zorunlu olarak okula gelmemesini kendilerinin çalışabilmesini sağlamak. 14 ders sistem içerisinde 3'e bölünmüş durumda. İlk bir ay uzaktan eğitimle 6 dersi kendimiz çalışıyoruz, 1,5 ay yerinde eğitim görüyoruz Ankarada bu 6 dersin yada istediğimiz sayıda dersin sınavını veriyoruz, 2. ve 3. aşamalarda ise 4-4 şeklinde aynı zamanlara denk gelecek şekilde eğitimimizi alıyoruz yine sınavlarımızı veriyoruz. Yeri gelmişken her dersten 4 kere sınava girebilme toplamdada 6 oturumda tüm sınavları vermemiz gerekiyor yoksa tekrardan geçilen derslerle beraber 14 sınava girmemiz gerekiyor.

     Tabi ki aynı zamanda diğer modüllerin ucusları sürüyor aynı zamanda modüllerin yönetmelikte (SHY-1) belirtilem minumum PIC uçuş gerektiren süreleri var bir yandan da o süreleri uçmak gerekiyor bu uzaktan eğitim safhasında. Aslında modüler eğitim daha uzun sürmesinin bilinmesine rağmen, eğitim süresince benim gibi işi bırakıp bu eğitimi alırsanız 3 ay PPL ve 8 ay ATPL uzaktan teori eğitimi boyunca meydanlardan çıkmadan hergün en az 1 sorti uçabilirseniz ATP lisansınıza 1 yıldan kısa bir sürede kavuşabilirsiniz.

     Herkesin rüyalarına kavuşması dileği ile.


Sağlıkla kalın...
Ulaşmak isteyenler;


Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.

26 Ağustos 2014 Salı

Son dönemde neler değişti?

Kısa bir aradan sonra herkese tekrar merhabalar !!
Biraz garip biraz hızlı biraz yavaş yani biraz beklenmedik bir şekilde insanın aldığı kararlar nasılda değişiyor bir görelim. Bir önceki yazımda Amerikaya gitmek için ordudaki görevimden ayrılmamı beklediğimi anlatmıştım. Ayrılış işlemlerim çok uzun bir süre sürdü ve bu dönemde gerçekten Amerika için bekledim. Amerikada uçuş okulu okumakla ilgili çok ufak kendi kişisel deneyimlerimden bahsedeyim.
Arkadaşlar bir maceranın içerisine düşüyo olabilirsiniz ve her an beklenmedik şekilde canınız sıkılabilir. Neden direk böyle girdim bu konuya?
- Hergün okuyacağanız okulla ilgili birçok kaygı taşıyan insanlardan haberler alacaksınız ve gerçekten aldığınız haberler her seferinde sizi şaşırtıp bir ileri bir geri adım atmanıza sebep olacak. Bunu düşünen arkadaşlar varsa göze alacağı şeylere dikkat etsinler.
Neyse bende dün sabah kalktım ve düşündüm evim zaten İzmirdeydi ve Kuşadasında da evimiz vardı öyleyse neden tekrardan THK İzmir şubesi ile görüşmüyordum ki ? Ardından hemen araştırmalara başladım THK'nın güzel bir kampanyasının olduğunu hatta ödeme koşullarınında son derece esnek olduğunu görüp motorsikletimle direk Selçuk meydana gittim. Orada teknik detaylar ve kafamı karıştıran sorulara maalesef cevap bulamasamda aldığım numaralar ile yeterli bilgiye eriştim ve gerçekten olmak istediğim/olmam gereken okulun orası olduğuna karar verip Ağustos ayının son günlerini yaşadığımız şu günlerde Eylül dönemi için bulduğum kontejana direk atlayıp ani bir karar vererek uçuş okulumu Türkiyede THK'nın çatısı altında okumaya karar verdim.
   THK İzmir yer derslerini İzmir-Çankayadaki okulunda uçuş eğitimlerini ise Efes Meydanında modüler ve entegre olarak iki şekilde veriyor. Nacizane tavsiyem uçuş eğitiminin modüler yani modül modül alınmasıdır. Bunun yararı öğrenci istemediği zaman okulla ilişiğini kesip yeni bir okulda eğitimine başlayabilir. Entegre sistemde ise bunu yapamazsınız. Örneğin PPL lisansınızı aldınız ve okulla sorun yaşıyorsunuz, IR ve kalan diğer lisanslarınızı almak için başka bir okula geçiş yapabilirsiniz. 
    Verdiğim okul seçimi kararından dolayı gerçekten çok mutluyum. Evimin yakınlarında şirinmi şirin çocukluğumdan beri hayran hayran baktığım Efes meydanında yakın zamanda uçmaya başlıyacağım. Yakın zamanda yazılarıma gerçek bir kaptanın günlüğü olarak bakabilirsiniz. Hepinizin en yakın zamanda hayallerinize benim gibi ulaşmanızı temenni ediyorum. 


Sağlıkla kalın...
Ulaşmak isteyenler;


Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.

3 Haziran 2014 Salı

Kendimden bahsedeyim biraz ;

21 Mayıs 1988 doğdum. İzmir Karşıyakalıyım. Babam havacı Astsubay annem Almanca, Türkçe edebiyatı öğretmeni. Ailem çalıştığı için babamın o zamanki iş yeri Çiğli/İzmir 2. Ana Jet Üs’te 5 sene boyunca ana okula gittim orada uçaklar içinde geçen mükemmel bir 5 sene geçirdim. Sanırım o zaman askerlik maceram başlamış. Yıllar geçti üzerinden askeri okulu kazandım ve Bando Astsubayı olmak üzere eğitim aldım. Bu tamamen kendi kararım olması ile birlikte ailemin müzisyenliği sevdiğim için(ozamanlar gitar ve klavye çalıyordum) babamında asker olması sonucu rehber öğretmenimin tavsiyesi idi. Okulu bitirip mezun olduğumda görev yaparken üniversite okumaya karar verdim. İlk önce Marmara üniversitesi Müzik Öğretmenliğini kazanıp sonrasında ne yapacağım Müzik Öğretmeni olupta dediğim için oraya gitmeden ertesi sene İTÜ’de Ses Mühendisliğini kazanıp okumaya başladım. Aynı zamanda çalıştığım için ayda 6-8 nöbet tutum. Nöbet istirahatlerinde motorla Tuzla’dan Beşiktaşa yağmur, çamur, kar eşliğinde okula gittim. Bu dönemde Müzik Stüdyosu açtım birçok albümde ve dizilerin müziklerinin yapım aşamasında bulundum. Birçok sanatçının sahnesinde Tonmaister olarak çalıştım. Bu dönem pilot olmaya karar verip eğitim için para toplamaya başladığımda bir dönemdi. THY Pilotaj eğitimi için benim bölümümü kabul etmediğinden eğitim masraflarımı kendim karşılamam gerekti, iş adamlarına mailler bile attım sponsorluk için. Bu dönem aynı zamanda Facebook üzerinden “ FSX TÜRKİYE EĞİTİM ” adı altında Simulasyon eğitimi için videolar ile eğitim verdiğim bir dönem ve pilotaj derslerine çalışmaya başladığım bir dönemdi. Bu süre içerisinde Yamaçparaşütünü kendi başıma öğrendim ilk uçuşlarımı yapmaya başladım ardından kuzenim Yüksek Metalurji Mühendisi Hakan KARACA’dan uçaklarda kullanılan benimde inşaa sırasında kullanabileceğim metal kodlarını alıp kendi Paramotorumun üretimine başladım. 1 aylık bir süreç sonunda motorunu Maceristan’dan getirip diğer bütün kısımlarını kendimin inşaa ettiği paramotorumu 3D çizim programı öğrenerek yaptım. Oturma yerini bile sağlam çadır kumaşından ellerimle dikerek yaptım. Bilimi ve teknolojiyi sevdiğim için www.voltronsimulation.com üzerinden satışa çıkardığım uçak simulasyonu için programladığım uçak panelleri ürettim. Şuanda amatör olarak hava fotoğrafçılığı ile ilgileniyorum. Okulum 2014 senesi Yaz dönemi itibari ile sona ereceğinden ve pilotaj için yeterli maddiyatı sağladığım için askerlik mesleğini bırakmanın zamanı benim için geldi. Bunun için ordudan ayrıldım şuan ayrılış yazımı bekliyorum mümkün olan en yakın sürede de yazı gelmesi sonrası Amerika’da eğitime başlayacağım. Bu yazımdan itibaren bu da burasının artık gerçekten bir Kaptanın Günlüğü köşesi olacağının resmi ilanıdır. Yani anlıyabileceğiniz üzere hayat benim için şimdi başlıyor...

Fotoğraflarım için;
www.voltronsimulation.com/gallery
Simulatör Eğitim sayfam için;
https://www.facebook.com/FsxTurkiyeEgitim
Simulatör Eğitimi Youtube sayfam için;
http://www.youtube.com/user/jrqriss
Kişisel Youtube sayfam için;
http://www.youtube.com/channel/UC33fW-jQX6z-SMHbf_zijWg/videos

ziyaret edebilirsiniz.

Hobilerim;
Havacılığın her alanı
Müzisyenlik ( Gitar, Saksafon, Bateri, Piano)
Amatör olarak G-House, House, Deep House janralarında Dj’lik yapıyorum.
Müzik Prodüksüyonu
Amatör Fotoğrafçılık
Programcılık
Serbest Dalış ( Zıpkın )
Her türlü bilim( Richard Dawkins favori bilim adamımdır tavsiye ederim )

Lipson'ın dediği gibi hayat
Sonuçta yıldızların nasılda hizaya geldiğini bilemezsin bazı şeyler bunun gibi doğada kozmik olarak yol alırlar. Bir yerdesindir, birisi ile tanışırsın ve o seni istediğin şeye ulaştırabilir. Bu ilk bazen seni başka bir oluşumun gerçekleşmesine öncülük eder. Fakat sadece önüne çıkan fırsatları değerlendirmek olmaz, kendin için fırsat yaratmalısın!! Kendini senin için doğru olacak şeylere doğru yöneltmelisin. Bunlar senin başarıya ulaşman için sana şans verecektir. "